Μήνυμα σφάλματος

User warning: The following module is missing from the file system: jquery_update. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/drupal7/includes/bootstrap.inc).

Αρθρο

Από την εξέγερση του Δεκέμβρη... Στην εξέγερση του κεφαλαίου ενάντια στις ελευθερίες

Στοιχεία άρθρου

Τεύχος: 

Σελίδα: 

19

Διάθεση κειμένου: 

Αρχικές παράγραφοι

Κατηγορίες: 

Αφιερώματα: 

Η περίοδος μετά τον Δεκέμβρη του 2008 αποτέλεσε εργαστήρι καταστολής: 273 συλλήψεις και 67 προφυλακίσεις, εφαρμογή του τρομονόμου ενάντια σε ανήλικους μαθητές στη Λάρισα, χιλιάδες παράνομες προσαγωγές και έρευνες σε σπίτια χωρίς εντάλματα, κλήσεις αγωνιστών σε προκαταρκτική εξέταση για δήθεν αδικήματα που τελέσθηκαν στις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου μετά από έξι και επτά μήνες με μόνες μαρτυρίες τις καταθέσεις αστυνομικών (Ξάνθη, Βόλος), προμήθεια εκτοξευτών νερού και όπλων ηλεκτρικής εκκένωσης (Tazer), διεξαγωγή διαγωνισμού από το στρατό για την προμήθεια ασπίδων, γκλομπ και άλλων μέσων καταστολής του εσωτερικού εχθρού, σχέδιο προεδρικού διατάγματος για χρήση σκύλων στις διαδηλώσεις που ήδη κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ (ΠΕ ΣτΕ 22/2009).

Εκτός όμως από τα μέτρα άμεσης καταστολής, η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε επίσης από μια αυταρχική θωράκιση του νομικού πλαισίου.
Με τον ν. 3772/2009 (τον διαβόητο κουκουλονόμο) καθιερώθηκε ως επιβαρυντική περίσταση η απόκρυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών κατά την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων και η μετατροπή τους από πλημμελήματα σε κακουργήματα κατά παράβαση των άρθρων 25 Σ και την αρχή του Κράτους Δικαίου που απαγορεύει την επιβολή ποινών δυσανάλογων με το αδίκημα που τελέσθηκε. Στην προκείμενη περίπτωση ως επιβαρυντική περίπτωση τιμωρείται η προσπάθεια του δράστη κάποιου αδικήματος να κρύψει την ταυτότητά του (λες και αυτό δεν κάνουν οι δράστες όλων των αδικημάτων). Με την ίδια λογική επιβαρυντική περίσταση μπορεί να θεωρηθούν το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, τα γάντια (που κρύβουν τα δακτυλικά αποτυπώματα), η κλοπή τη νύχτα, το τρέξιμο μετά την τέλεση ενός αδικήματος κ.λπ. Η επικινδυνότητα όμως της ρύθμισης αναδεικνύεται αν αναλογισθούμε την πρακτική της αστυνομίας να «φορτώνει» τους κατηγορουμένους με πειστήρια. Εάν μέχρι σήμερα αυτό γίνεται στις περιπτώσεις των μολότοφ (ας θυμηθούμε την υπόθεση Τσάπμαν και των 7 της Θεσσαλονίκης όπου αστυνομικοί είχαν βιντεοσκοπηθεί να βάζουν μπουκάλια στο σακίδιο του κατηγορουμένου), με τις κουκούλες η κατασκευή ενόχων είναι πολύ πιο εύκολη, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της πορείας στη Νίκαια ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις.