Μήνυμα σφάλματος

User warning: The following module is missing from the file system: jquery_update. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/drupal7/includes/bootstrap.inc).

Αρθρο

Για το 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Στοιχεία άρθρου

Τεύχος: 

Σελίδα: 

7

Διάθεση κειμένου: 

Αρχικές παράγραφοι

Κατηγορίες: 

Αφιερώματα: 

Το 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ θα περάσει στην ιστορία ως το συνέδριο της ανακατάληψης ενός αγωνιστικού συνδικαλιστικού χώρου από τις δυνάμεις που επαγγέλλονται τον «εκσυγχρονισμό» του πανεπιστημίου.
Η σύμπραξη ανάμεσα στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, τους κομματικούς εκπροσώπους της ΝΔ και τους πανεπιστημιακούς που αναφέρονται στην ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού διαμόρφωσε έναν νέο συσχετισμό στην ΠΟΣΔΕΠ, σε πλήρη ρήξη και αντίθεση με τον αγωνιστικό προσανατολισμό που την είχε κάνει να πρωταγωνιστήσει στις μεγάλες συγκρούσεις των τελευταίων ετών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά την υπαγωγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις προτεραιότητες του κεφαλαίου.
Η συμμαχία της «ανακατάληψης» μπορεί να είναι ετερόκλητη ως προς την πολιτική προέλευση αλλά είναι εξαιρετικά συνεκτική ως προς την καθεστωτική αντίληψη που πρεσβεύει και τον τρόπο που προσυπογράφει πλήρως τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις: σύνδεση με τις επιχειρήσεις, εφαρμογή των «Κατευθύνσεων της Μπολόνια» για την αποσύνδεση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων, άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, πειθάρχηση των φοιτητών.
Είχαν άλλωστε δείξει εμπράκτως την αντίληψή τους, όταν κατά τη διάρκεια των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων αντί να βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών τους που αντιμετώπιζαν την αστυνομική κτηνωδία έσπευδαν να προσφέρουν την προθυμία τους για διάλογο στην Υπουργό Γιαννάκου.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα διαγκωνίζονται με κραυγές εναντίον του πανεπιστημιακού ασύλου και κατά του φοιτητικού κινήματος, αποδεικνύοντας ότι η σύγχρονη κοινωνική ακροδεξιά μπορεί πανεύκολα να συνδυάζει τη ρητορεία ενός μεταμοντέρνου εκσυγχρονισμού με τους γρυλισμούς ενός βαθιά αυταρχικού συντηρητισμού.