Η Διαλεκτική του Έγκελς και η προώθηση του μαρξισμού

Στοιχεία άρθρου

Τεύχος: 

Σελίδα: 

55

Διάθεση κειμένου: 

Αρχικές παράγραφοι

Κατηγορίες: 

Αφιερώματα: 

Η νέα αξιολόγηση του Ένγκελς, αναγκαία συνθήκη για την προώθηση του μαρξισμού

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την κατάρρευση του κομουνισμού στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης παρατηρήθηκε μια αξιόλογη εμφαση των σπουδών γύρω από το μαρξισμό. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε ειδικά στις Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής, χώρα που παραδοσιακά είχε παραμείνει ξένη, τουλάχιστον σε μαζικό επίπεδο, στις επιρροές της μαρξιστικής σκέψης.
Η αιτια που ο μαρξισμός επανερχεται στο προσκήνιο, ακριβώς τη στιγμη που καταρρέουν τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα που είχαν εμπνευστεί από αυτόν, μπορεί να φανεί παράδοξο, αλλά στην πραγματικότητα εξηγείται εύκολα: Με την εξάλειψη του φόβου του κομουνισμού και την λήξη της μεγάλης ιδεολογικής έντασης μεταξύ δύσης και ανατολής, η επιστημονική και η πολιτιστική ερεύνα μπόρεσε να αναπτυχθεί χωρίς τους περιορισμους (ευρέως παρόντες στην «δημοκρατική» Αμερική) που πριν την είχαν έντονα καταστειλει.
Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται στην Ιταλία, όπου ήταν παρόν για εβδομήντα χρόνια ένα καινοτόμο κομουνιστικό κόμμα, που ξεπερασε τον αρχικό σεχταρισμό, ριζώνοντας βαθιά στην εθνική (ιταλική) πραγματικότητα και συμμετέχοντας με καθοριστικό τρόπο στην δημοκρατική αναγέννηση της χώρας. Η αιτία είναι αρκετά ξεκάθαρη και βρίσκεται στην καταστροφική μανία με την οποία οι σημερινοί ηγετες της Quercia (Βελανιδιάς) έκαναν μια καθαρή τομή όχι μόνο στης παράδοσή τους, αλλά επίσης στον ιταλικό σοσιαλισμό και στο ίδιο τον μαρξισμό.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.