Τεύχος

Τεύχος 108

Τεύχος 108 - Εξώφυλλο
Στοιχεία τεύχους

Τεύχος: 

108

Ετος: 

2014

Μήνες: 

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος

Κυκλοφορεί το τεύχος 108 της "Ουτοπίας" με το αφιέρωμα: Επιστήμη - Ανοικοδόμηση και το περιοδικό "Ανταίος". Αντιγράφουμε από το σημείωμα της σύνταξης:

"Ανάπτυξη, πρόοδος, νέες τεχνολογίες. Σήμερα ξέρουμε ότι τη πρόοδος όπως και η ανάπτυξη δεν είναι κοινωνικά ουδέτερες έννοιες. Η σημερινή παγκόσμια κρίση εξάλλου, αποκαλύπτει τις τραγικές συνέπειες της κεφαλαιοκρατικής «προόδου» της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου και των ενδογενών αντινομιών του καπιταλισμού. Αλλά πριν από εβδομήντα χρόνια και με τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων, η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη δεν είχαν το σημερινό αποτρόπαιο πρόσωπο. Η νίκη των λαών, οι ελπίδες (φρούδες) για παγκόσμια ειρήνη και αυτοδιάθεση των λαών, όλο το αισιόδοξο κλίμα της εποχής, επικάλυπτε, προσωρινά και απατηλά, τις παλαιές και νέες αντιθέσεις που θα έφταναν στις μέρες μας στους αδιάκοπους, τοπικούς πολέμους της Νέας Τάξης. Μέσα σ’αυτό το κλίμα της γενικής, απατηλής εφορίας, το ΕΑΜ, η Αριστερά, και μόνον αυτή, ανέλαβαν να αποδείξουν ότι η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα». Ότι έχει όλες τις δυνατότητες για μια ανοικοδόμηση και ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού, απαλλαγμένη από την ξένη εξάρτηση. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας και της πολιτικής η Εταιρεία Επιστήμη-Ανοικοδόμηση και το περιοδικό Ανταίος, στην υπηρεσία του τιτάνιου έργου της ανοικοδόμησης και της ανάπτυξης της χώρας.

Πρόεδρος της ΕΠΑΝ ήταν ο διαπρεπής καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης και Γενικός Γραμματέας ο καθηγητής Νίκος Κιτσίκης, δύο φορές πρύτανης του Πολυτεχνείου και μέτοχος στην Εαμική Αντίσταση. Το πρώτο τεύχος του Ανταίου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1945, με υπότιτλο «Δεκαπενθήμερο περιοδικό για τη μελέτη των προβλημάτων της ανοικοδόμησης». Το περιοδικό συγκέντρωσε ένα σημαντικό μέρος από τα πιο γνωστά πρόσωπα της επιστήμης, και διευθυνόταν από Συντακτική Επιτροπή με αρχισυντάκτη (στη Σύνταξη, έγραφε ο τίτλος) τον Δημήτρη Μπάτση. Ο Ανταίος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη μελέτη των προβλημάτων της ανοικοδόμησης της ρημαγμένης Ελλάδας και της ανάπτυξης στα πλαίσια της λαϊκοδημοκρατικής εξουσίας. Κορυφαία μελέτη εκείνης της περιόδου ήταν το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση, Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα (εκδότης «Τα Νέα Βιβλία», Αθήνα 1947, σελ. 496), συν ένας αριθμός πινάκων με συγκεκριμένα, αριθμητικά στοιχεία για τον ορυκτό και τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας και τις αντικειμενικές δυνατότητες να αποκτήσει βαρειά βιομηχανία, με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την απαλλαγή από την ξένη εξάρτηση και τη συνεπαγόμενη πολιτική και οικονομική εξάρτηση και υποανάπτυξη."

Εικόνα εξωφύλλου: Κώστας Μπαλάφας, Στο δρόμο για το μεροκάματο, 1965
Εικόνα οπισθοφύλλου: Κώστας Μπαλάφας, Μετέωρα, 1965

Περιεχόμενα: 

Σελίδα Τίτλος άρθρου Συγγραφέας
7 Μέση Ανατολή: Από την Pax Americana στον διαρκή πόλεμο Πέτρος Παπακωνσταντίνου
10 Υπάρχει διέξοδος για την Ουκρανία; Δημήτρης Καλτσώνης
13 Επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία. Αύξηση των αυτοκτονιών Κατερίνα Μάτσα
15 In Memoriam: Αλίντα Δημητρίου Μαρία Παραδείση
19 Σχετικά με την έννοια της ανοικοδόμησης και της ανάπτυξης στον Ανταίο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος
31 Το περιοδικό Ανταίος, η δημοσιότητα ως αγώνας και ο αγώνας ως δημοσιότητα Θανάσης Γκιούρας
51 Οικονομική Πολιτική και Παραγωγικός Μετασχηματισμός: Η Προβληματική της Αριστερής Παράδοσης μέσα από τις στήλες του Ανταίου, 1945-1951 Γιώργος Στασινόπουλος
77 Ο ρόλος της επιστήμης στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα Γιώργος Πετρόπουλος
93 Νίκου Κιτσίκη: Η φιλοσοφία της νεώτερης φυσικής Ευτύχης Μπιτσάκης
113 Το πρόβλημα του Ελληνικού Αστικού Κώδικα: Η συμβολή του Κώστα Ι. Δημάκη στο περιοδικό Ανταίος Νίκος Παπαδάτος
137 Το βασικό πρόβλημα της Ανοικοδόμησης Δημήτρης Μπάτσης
143 Η Ελλάδα είναι ή «πρέπει να γίνει» βιώσιμη; Σεραφείμ Μάξιμος
155 Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών: Μια κριτική του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος Κώστας Διαμαντής
171 Ποιος θα κόψει τον γόρδιο δεσμό του ιδιωτικού χρέους; Αποστόλης Παλιούρας
185 Τάκης Μπενάς: Το Ελληνικό '68, συμβολή στην ιστορία του ΚΚΕ εσωτερικού - Η ρήξη και η γέννηση του ΚΚΕ εσωτερικού, η ανανεωτική πορεία του Νίκος Παπαδάτος
189 Ευτύχης Μπιτσάκης: Ανθρώπινη φύση - Για έναν κομμουνισμό του πεπερασμένου Δημήτρης Δημητούλης