Τεύχος

Τεύχος 104

Τεύχος 104 - Εξώφυλλο
Στοιχεία τεύχους

Τεύχος: 

104

Ετος: 

2013

Μήνες: 

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος

Το τεύχος αυτό αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες: Κοσμολογία, Βιολογία, Τέχνη. Τα σχετικά προβλήματα προσεγγίζονται σύμφωνα με τον χαρακτήρα του περιοδικού (περιοδικό θεωρίας και πολιτισμού) στο θεωρητικό, επιστημολογικό επίπεδο.

Αναλυτικά:

Κοσμολογία: J.P. Pecker, Mέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας: Κριτική και ερμηνεία της ακτινοβολίας βάθους του ουρανού. Μ. Σαριδάκης: Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, Από την παντοδυναμία στην κρίση. Ε. Μπιτσάκης: Χώρος και Χρόνος, H Συνεχιζόμενη Αναζήτηση. Ν. Ταμπάκης: Από την απλότητα στην πολυπλοκότητα. Επίσης μικρό αφιέρωμα στον J.P. Vigier, έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους φυσικούς, που πέθανε σχετικά πρόσφατα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο κείμενα του J.P. Vigier: O κόσμος του Αϊνστάιν και Υπάρχει αιτιότητα στη μικροφυσική; Τα κείμενα-αφιερώματα αφορούν σημερινά προβλήματα κοσμολογίας.

Βιολογία: Λ. Λάκκα: H «Χρυσή Εποχή» της γαλλικής Σχολής της Μοριακής Βιολογίας. Συνέντευξη με τον François Jacob (βραβείο Νόμπελ) που επίσης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Χρ. Γεωργίου: Κομμουνιστική Ισότητα άνευ όρων. Υπέρβαση των ορίων της Μαρξιστικής ισότητας. Μ. Κουκουλούδη-Μ . Σπυριδάκης: Η κοινωνικό-πολιτική προσέγγιση της έρευνας για τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Michel Morange: άρθρο για την προσωπικότητα και το έργο του François Jacob (1920-2013).

Παιδεία και Τέχνη: Ανδρουλάκης, Λαπαναΐτη, Μαρούδας, Οικονομάκης: Ο βαθμός αποδοχής του επιχειρηματικού μοντέλου διοίκησης στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Απ. Βαλτάς: O Kρόνος και ο Francisco Goya. Δ. Πασπάτης: H Παναγία των Παρισίων του Ουγκό, Όψεις ενός ανεστραμμένου κόσμου.

Στο τεύχος δημοσιεύονται επίσης επίκαιρα άρθρα: Για την κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Γ. Μαίστρος), για την επιχείρηση εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής (Δ. Μπελαντής), για την Αμερικάνικη αναδίπλωση στη Μέση Ανατολή (Π. Παπακωνσταντίνου) και για τη θεωρία των δυο άκρων (Ε. Μπιτσάκης).

Το σημερινό τεύχος εικονογραφείται με έργα του ζωγράφου και χαράκτη Γιώργου Μήλιου, επιλεγμένα από τη Μαρία Κοκκίνου. Τα έργα συνοδεύονται από ένα κείμενο του ζωγράφου. Το τεύχος ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με το Χρονικό του Βιβλίου.

Περιεχόμενα: 

Σελίδα Τίτλος άρθρου Συγγραφέας
5 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Συντακτική Επιτροπή
11 Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Δημήτρης Μπελαντής
14 ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ. ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ Ευτύχης Μπιτσάκης
18 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Πέτρος Παπακωνσταντίνου
25 Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΒΑΘΟΥΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Ζαν-Κλωντ Πεκέρ (Jean-Claude Pecker)
35 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Μάνος Σαριδάκης
47 ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Ευτύχης Μπιτσάκης
67 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ- Ή ΜΗΠΩΣ, ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ; Νίκος Ταμπάκης
75 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ Jean-Pierre Vigier
81 ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΦΥΣΙΚΗ; Jean-Pierre Vigier
87 «Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ» ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Λαοκρατία Λάκκα
91 FRANCOIS JACOB Michel Morange
95 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΞ ΜΕ ΤΟΝ FRANCOIS JACOB Michel Morange
105 ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ Χρήστος Γεωργίου
137 Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΪΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Μαρία Κουκουλούδη
161 Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιάννης Ανδρουλάκης, Άννα Λαπαναΐτη , Λεωνίδας Μαρούδας, Γιώργος Οικονομάκης
185 Ο ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΙ FRANCISCO DE GOYA Απόστολος Βάλτας
203 Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΟΥΓΚΟ: ΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Δημήτριος Πασπάτης
215 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Συντακτική Επιτροπή