Μήνυμα σφάλματος

User warning: The following module is missing from the file system: jquery_update. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/drupal7/includes/bootstrap.inc).

Τεύχος

Τεύχος 103

Τεύχος 103 - Εξώφυλλο
Στοιχεία τεύχους

Τεύχος: 

103

Ετος: 

2013

Μήνες: 

Μάρτιος-Απρίλιος

Αφιερώματα: 

Θέματα: 

Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στο έργο του Γιάννη Κορδάτου, του Έλληνα που πρώτος θεμελίωσε στη χώρα τη μαρξιστική επιστήμη της Ιστορίας. Για το έργο του Κορδάτου γράφουν οι πανεπιστημιακοί Παναγιώτης Νούτσος, Κώστας Σταμάτης, Δημήτρης Καλτσώνης, Μιχάλης Λυμπεράτος, Βασίλης Κρεμμυδάς, Άλκης Ρήγος, καθώς και οι ιστορικοί Νίκος Παπαδάτος και Γιώργος Λαουτάρης. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύονται επίσης σύντομα, παλαιότερα κείμενα των Δημήτρη Γληνού, Κώστα Βάρναλη, Ηλία Ηλιού, Χαρίλαου Φλωράκη και Παναγή Λεκάτσα, καθώς και δύο κείμενα του Σπύρου Ασδραχά και του Ευτύχη Μπιτσάκη για τα έργα και την προσωπικότητα του Γιάννη Κορδάτου. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα κείμενο για τη δολοφονία του γιού του Κώστα, μαχητή του λόχου Λόρδος Μπάιρον και με ένα συγκινητικό ποίημα για την δολοφονία του, παρμένο από το περιοδικό "Νέα Γενιά" του 1945.

Στο σημερινό τεύχος δημοσιεύονται επίσης δύο επίκαιρες μελέτες του Jacques d’ Hondt για την επικαιρότητα του έργου του Μαρξ, και του Δημήτρη Δαγκλή για την ανθρώπινη φύση. Τέλος, όπως πάντα επίκαιρα άρθρα του Γιώργου Σταμάτη για την οικονομία, του Γιώργου Κατρούγκαλου για τις καταπατήσεις της συνταγματικής νομιμότητας, του Δημήτρη Σαραφιανού για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, του Λάζαρου Απέκη για την καταστροφή του Πανεπιστημίου και της Γιώτας Ιωαννίδου για την μέση παιδεία και την ανηλεή επίθεση της κυβέρνησης. Το τεύχος ολοκληρώνεται με το Χρονικό του Βιβλίου.

Το σημερινό τεύχος εικονογραφείται, με έργα του Βάλια Σεμερτζίδη, ζωγράφου και χαράκτη, που όπως και άλλοι καλλιτέχνες ανέβηκε στην κατοχή στο βουνό και αποθανάτισε με θαυμάσια έργα στιγμές της εποποιίας της λαϊκής αντίστασης (επιμέλεια της ζωγράφου Μαρίας Κοκκίνου)

Περιεχόμενα: