Εξελίξεις και προοπτικές της οικονομικής συγκυρίας

Στοιχεία άρθρου

Τεύχος: 

Σελίδα: 

13

Διάθεση κειμένου: 

Αρχικές παράγραφοι

Κατηγορίες: 

Αφιερώματα: 

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και οι προεκλογικές εξαγγελίες για άσκηση φιλολαϊκής οικονομικής πολιτικής στέλνονται στις ελληνικές καλένδες με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε με τον προϋπολογισμό, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε προς τον εμβρόντητο ελληνικό λαό ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο «ανθηρή» όσο νόμιζε αλλά αντίθετα βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής κάνοντας στροφή 180 μοιρών στο θέμα της οικονομικής της πολιτικής. Είναι δε σαφές πλέον ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που βρίσκεται στα χνάρια των προϋπολογισμών της Ν.Δ., και ο οποίος θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση τού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,2% το 2010, από 12,2% φέτος, κι όχι την ανακούφιση των εργαζομένων, δηλαδή είναι ένας προϋπολογισμός που θα δυσχεράνει τη θέση της εργαζόμενης πλειονότητας και θα ευνοήσει την αστική τάξη.

Ακριβώς αυτό, δηλαδή το πώς θα ευνοηθεί η αστική τάξη, φαίνεται ότι θα είναι το κύριο ζητούμενο για την οικονομική πολιτική και της τωρινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε και της προηγούμενης. Η επιθυμία της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της συστήματος; Όπως ακριβώς στο παρελθόν αξιοποίησε την ένταξη στην ΕΟΚ αρχικά και στην Ε.Ε. και το Ευρώ στη συνέχεια για να μεταβάλει τον εσωτερικό συσχετισμό των ταξικών δυνάμεων υπέρ της να κάνει το ίδιο και σήμερα ώστε να δυναμώσει και τη διεθνή της θέση. Σήμερα αυτό επιδιώκεται να γίνει αξιοποιώντας της «συστάσεις-πιέσεις» τής υποτιθέμενα «ανεξάρτητης» και «αμερόληπτης» γραφειοκρατίας της Ε.Ε., της ΕΚΤ και των διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) προκειμένου να επιτύχει για μια ακόμα φορά μιας στρατηγικής σημασίας νίκη σε βάρος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της χωρίς ταυτόχρονα να πιεστεί σημαντικά η ίδια. Εντούτοις σήμερα αυτός ο ίδιος παράγοντας, δηλαδή ο διεθνής, που στο παρελθόν έδωσε στην ελληνική αστική τάξη τη δυνατότητα να ανατρέψει τον αρνητικό γι’ αυτήν μεταπολιτευτικό εσωτερικό συσχετισμό ταξικών δυνάμεων, αναδεικνύεται σε παράγοντα που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξελίξεις οι οποίες ενδέχεται να βγάλουν την ταξική πάλη στην Ελλάδα εκτός ελέγχου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχόλια

Δυστυχως ο ελληνας πιστεψε πολλα χρονια στα λογια των πολιτικων και αφησε την διακυβερνηση της χωρας σε ατομα αναξιοπιστα και νοιαζοταν μονο για το προσωπικο συμφερον. Τελικα αυτο το γεγονος του γυρισε μπουμερανγκ αφου τωρα εχει να αντιμετωπισει ολες αυτες τις συνεπειες εναντιον του.

Γιαννης Παπαδοπουλος

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.